Get Adobe Flash player

Jong geleerd is oud gedaan. Met deze reden wordt elk jaar een Nationale Voorleesdag georganiseerd voor baby’s, peuters en kleuters. Het doel hiervan is om ouders te stimuleren hun kinderen voor te gaan lezen. Door kinderen voor te lezen leren ze belangrijke vaardigheden als bv. concentratie, fantasie en woordenschat. Hierdoor is de drempel naar het lager onderwijs ook minder groot omdat ze dan alvast goed voorbereid zijn met het lezen van boeken. 15 Minuten voorlezen per dag, adviseren Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven samen. Het vergroot het taalbegrip en de leesmotivatie van kinderen en dit is belangrijk voor een goede (school)loopbaan. Ook is bewezen dat als ouders  niet alleen met hun baby praten maar ook voorlezen hij vanaf 3 maanden al nieuwe klanken leert.

Er was veel belangstelling voor het voorlezen, zo’n 55 kinderen met ouders en groepsleiders waren aanwezig. André Hoogenberg, eigenaar van de dierenspeciaalzaak in Beijum was gevraagd om voor te lezen. Op één huilend kind na wist hij met zijn stem en mimiek de aandacht van de kleuters te vangen. De combinatie van het gesproken woord met behulp van de illustraties was een gouden greep, de kinderen leefden helemaal met het verhaal mee.

Marijke van ’t land, bibliothecaresse en verantwoordelijk voor afdeling jeugd, had haar keuze laten vallen op het prentenboek “Nog 100 nachtjes slapen” van auteur en illustrator Mila Praagman om uit voor te lezen. Het verhaal gaat over het meisje Dorus die voor het feest van haar verjaardag zelf mag knippen in het tafelkleed, in de jurk en zo de hele stad door. Het voorgelezen prentenboek is door een comité van Nederlandse jeugdbibliothecaressen gekozen tot prentenboek van het jaar.

Na het voorlezen stond er een perfect ontbijt te wachten. De kinderen genoten hier zichtbaar van, ze waren zo muisstil dat je ze niet eens meer kon horen. Dat ontbijtje is wel een goed idee, niet alleen omdat het gezond is maar ook omdat de kleuters zo al spelenderwijs kennismaken met alle gaten en hoeken van de bibliotheek. Als kinderen zo vertrouwd raken met de bibliotheek dan kan dat drempelverlagend werken om tijdens een volgend bezoek zelf boeken te gaan kiezen en lezen.

 

Philippine

 

 bw-IMG 7832

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2