Get Adobe Flash player

Natuur

De meeste bomen zijn nu nog kaal, kleine groene blaadjes zijn al zichtbaar maar de roze prunus heeft een flinke voorsprong, hij staat op sommige plaatsen in de wijk al helemaal in bloei, prachtig gezicht.

1bw1 IMG 6764Roze prunus bij de Huisartsen

bw IMG 6760Roze prunus bij de Huisartsen

bw IMG 6763Roze prunus in volle bloei.

Dit jaar zijn 28 mensen ziek geworden na het eten van een maaltijd met zelf geplukte paddenstoelen. Een flinke stijging in vergelijking met vorig jaar, toen liepen rond deze tijd elf mensen een paddenstoelenvergiftiging op. Dit blijkt uit de cijfers van Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

 

bw1 IMG 9128 kopie kopie

bw IMG 7532 kopie

De inktzwam is niet meer eetbaar wanneer verkleuring optreedt.

De temperaturen zijn er nog niet naar, maar de herfst is toch echt begonnen. De komende dagen wordt het wisselvalliger en kouder dat betekent dat ook de bladeren sneller gaan verkleuren. En is de eerste nachtvorst geweest, dan vallen ze in rap tempo van de bomen. Bomen zuigen water op via hun wortels. Dit water verdampt via de bladeren. In de winter, als de temperatuur lager is, kunnen boomwortels minder goed water opnemen. Door blad te verliezen verdampt de boom minder water en verdroogt hij niet.In boombladeren zit chlorofyl, dat zorgt voor de groene kleur. Een boom maakt chlorofyl aan onder invloed van zonlicht. Minder zonlicht en lagere temperaturen (<5 graden Celsius) verminderen de productie van chlorofyl. Daardoor komen de herfstkleuren (die altijd al in het blad zitten maar door het groen niet te zien zijn) tevoorschijn.

bw IMG 7523

bw IMG 7607

Knipsel

In Nederland en Belgie is de distelvlinder vooral bekend als trekvlinder die in sterk wisselende aantallen passeert. Zowel de Nederlandstalige als de wetenschappelijke naam van deze soort verwijzen naar het geslacht van de distels, een van de waardplanten van de distelvlinder. Ik zal ze in tientallen aan het eind van het Tijdpad richting Montessori. Ze waren moeilijk te spotten vanwege de wind maar ik kreeg er gelukkig wel een paar die goed gelukt waren via de snelle zoom van de lens op mijn camera.

 

bw IMG 2370

Alleen is maar alleen. Het voortplantingsseizoen is losgebroken en met elkaar in het riet is veel gezelliger. Foto gemaakt in de vijver achter de nijensteinheerd.

bw IMG 2149Twee waterjuffertjes op het riet in de sloot achter de nijensteinheerd

bw IMG 2118

bw IMG 2128

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2