Get Adobe Flash player

De herkomst Sint-Maarten

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije.
Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven.

Sint-Maarten (of soms ook 'Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten' genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.


Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.  Omdat 11 november lange tijd het begin was van de veertig dagen durende vastentijd vóór Driekoningen op 6 januari, namen ook volwassenen het er deze dag goed van, zoals het eten van de Sint-Maartensgans.
 

Ook bij de nieuwe Paletschool, eerder Calvijnschool genoemd liepen de kinderen al vanaf vandaag, donderdag 11 november rondjes rond hun school om daar snoep op te halen. Er waren zoals elk jaar verschillende lampionnen per klas gemaakt. Op 12 november is het officiëel Sint Maarten en gaan de kinderen langs de voordeuren om snoep vragen. Daarvoor zijn verschillende liedjes ingestudeerd.

 

11 November

Elf november is de dag,

Dat mijn lichtje

Dat mijn lichtje

Elf november is de dag

Dat mijn lichtje branden mag

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen

Dat ik mag snoepen

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen de hele dag

 

Dag mevrouw en dag meneer

Dag mevrouw en dag meneer

Hé hallo hier ben ik weer

Met mijn lalalala lampion

Van papier of van karton

Met een lichtje mooi is dat

Als ik klaar ben krijg ik wat

 

bw IMG 6157

bw IMG 6207

bw IMG 6278De kinderen van de Paletschool showden hun nieuwe zelfgemaakte lampionnen

 


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2