Get Adobe Flash player

Jeugdnieuws

Jeugdnieuws

Ik ben Naomi, 20 j. en ik loop momenteel stage bij het Trefpunt. De opleiding die ik volg is Sociaal Cultureel Werk(SCW-mbo) aan het Noorderpoortcollege aan de verlengde vissersweg. Mijn eerdere stages heb ik gelopen bij een zorgboerderij, bij buurtwerk in Vinkhuizen en buitenlandse vrouwen begeleid aan de catering in Vinkhuizen. Haar intentie is om jonge mensen een doel in het leven te geven. Ze wil graag daadwerkelijk iets voor mensen betekenen, hun een luisterend oor geven en interesse tonen. Haar doel is om een eigen pagina in de wijk te creëren. Dat wil ze graag doen samen met Stefan, 21 j., Luna, 16 j, Gideon, 19 j. en Angela, 16 j. De jongerenpaginga zal door hun gevuld worden met feitjes en nieuwtjes over Beijum. Ook zal er een mogelijkheid komen tot een oproep bij activiteiten die via mail kunnen worden aangemeld. Haar hobby’s zijn games, naar ouders gaan, stappen en mensen helpen. Als ze geslaagd is voor SCW-mbo wil ze graag toegepaste psychologie gaan studeren aan de Hanzehogeschool. Ze woont zelf niet in Beijum maar in de buurt van het Noorderplantsoen.

bw1 IMG 3477Naomi met als achtergrond de Zuidwending

 

Op zondag 20 november werd de dag voor de rechten van het kind gevierd. De bijeenkomst vond plaats in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Sinds 1989 liggen daar stenen met leuzen die opkomen voor de belangen van het kind. Dit is gebaseerd op de universele verklaring van de rechten van de mens. Langs het kinderrechtenpad staan 10 rechten van het kind beschreven. Bij elke steen werd een kaars aangestoken en een bloem neergelegd. Studenten van kinderrechtenorganisatie Unicef gaven uitleg hierover. Belangrijke belangen voor het kind zijn o.a. recht op eigen mening, onderwijs, spelen en bescherming tegen kinderarbeid.

View the embedded image gallery online at:
http://www.lijn6.com/index.php/lijst/jeugd#sigProGalleriaedad50ca7c

 MG 1124 DxO

De herkomst Sint-Maarten

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije.
Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven.

Sint-Maarten (of soms ook 'Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten' genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.


Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.  Omdat 11 november lange tijd het begin was van de veertig dagen durende vastentijd vóór Driekoningen op 6 januari, namen ook volwassenen het er deze dag goed van, zoals het eten van de Sint-Maartensgans.
 

Ook bij de nieuwe Paletschool, eerder Calvijnschool genoemd liepen de kinderen al vanaf vandaag, donderdag 11 november rondjes rond hun school om daar snoep op te halen. Er waren zoals elk jaar verschillende lampionnen per klas gemaakt. Op 12 november is het officiëel Sint Maarten en gaan de kinderen langs de voordeuren om snoep vragen. Daarvoor zijn verschillende liedjes ingestudeerd.

 

11 November

Elf november is de dag,

Dat mijn lichtje

Dat mijn lichtje

Elf november is de dag

Dat mijn lichtje branden mag

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen

Dat ik mag snoepen

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen de hele dag

 

Dag mevrouw en dag meneer

Dag mevrouw en dag meneer

Hé hallo hier ben ik weer

Met mijn lalalala lampion

Van papier of van karton

Met een lichtje mooi is dat

Als ik klaar ben krijg ik wat

 

bw IMG 6157

bw IMG 6207

bw IMG 6278De kinderen van de Paletschool showden hun nieuwe zelfgemaakte lampionnen

 


juridische

Weerfoto's Beijum

beijumnieuws2