Get Adobe Flash player

Jeugdnieuws

Jeugdnieuws

Op zondag 20 november werd de dag voor de rechten van het kind gevierd. De bijeenkomst vond plaats in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Sinds 1989 liggen daar stenen met leuzen die opkomen voor de belangen van het kind. Dit is gebaseerd op de universele verklaring van de rechten van de mens. Langs het kinderrechtenpad staan 10 rechten van het kind beschreven. Bij elke steen werd een kaars aangestoken en een bloem neergelegd. Studenten van kinderrechtenorganisatie Unicef gaven uitleg hierover. Belangrijke belangen voor het kind zijn o.a. recht op eigen mening, onderwijs, spelen en bescherming tegen kinderarbeid.

View the embedded image gallery online at:
http://www.lijn6.com/index.php/lijst/jeugd#sigProGalleriaedad50ca7c

 MG 1124 DxO

De herkomst Sint-Maarten

Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije.
Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven.

Sint-Maarten (of soms ook 'Sinte Maarten' of 'Sinter Maarten' genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit wat snoep, een mandarijn of bijvoorbeeld een stuiver.


Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartens vuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur.  Omdat 11 november lange tijd het begin was van de veertig dagen durende vastentijd vóór Driekoningen op 6 januari, namen ook volwassenen het er deze dag goed van, zoals het eten van de Sint-Maartensgans.
 

Ook bij de nieuwe Paletschool, eerder Calvijnschool genoemd liepen de kinderen al vanaf vandaag, donderdag 11 november rondjes rond hun school om daar snoep op te halen. Er waren zoals elk jaar verschillende lampionnen per klas gemaakt. Op 12 november is het officiëel Sint Maarten en gaan de kinderen langs de voordeuren om snoep vragen. Daarvoor zijn verschillende liedjes ingestudeerd.

 

11 November

Elf november is de dag,

Dat mijn lichtje

Dat mijn lichtje

Elf november is de dag

Dat mijn lichtje branden mag

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen

Dat ik mag snoepen

Twaalf november is de dag

Dat ik mag snoepen de hele dag

 

Dag mevrouw en dag meneer

Dag mevrouw en dag meneer

Hé hallo hier ben ik weer

Met mijn lalalala lampion

Van papier of van karton

Met een lichtje mooi is dat

Als ik klaar ben krijg ik wat

 

bw IMG 6157

bw IMG 6207

bw IMG 6278De kinderen van de Paletschool showden hun nieuwe zelfgemaakte lampionnen

 


Soms dan denk ik nog wel eens aan die tijd dat ik peutergym leidde in de sporthal bij Beijum-Oost, één van de favoriete liedjes bij de kleintjes was de Songtekst "Op een grote paddestoel", en op het eind gingen alle beentjes omhoog, dit vonden de kinderen zo leuk dat ze er niet genoeg van kregen. Vandaag was ik de gelukkige vindster van allemaal rode paddenstoelen die volgens mij best wel zeldzaam zijn in Groningen. We parkeerden de auto en namen de mooie roodkoppen op de gevoelige lens, zie het resultaat en geniet mee.

Songtekst

Op een grote paddestoel

Rood met witte stippen

Zat kabouter Spillebeen

Heen en weer te wippen

Krak, zei toen de paddestoel

Met een diepe zucht

Allebei de beentjes

Hoepla in de lucht

View the embedded image gallery online at:
http://www.lijn6.com/index.php/lijst/jeugd#sigProGalleria3eddfb5377

bw DSC 0680

juridische

Weerfoto's Beijum

Droge aarde in Beijum
23 mei 2019 17:04Droge aarde in Beijum
14 mei 2019 groeizaam weer
14 mei 2019 11:1114 mei 2019 groeizaam weer
10 mei 2019 Beijum
10 mei 2019 22:0710 mei 2019 Beijum

beijumnieuws2