Get Adobe Flash player

De eerste morgen van het nieuwe jaar verloopt rustig en in de media volop de beste wensen voor 2016. Een nieuwe reis van 365, nee 366 dagen is van start gegaan Wat zal deze reis brengen en ongevraagd geven? Een vraagstelling dat je kwalificeert als koffiedik kijken. Of in een glazen bol vol rook en mistigheid waarin je reist en wandelt. Een wandeling als een zoektocht naar respect, gelijkwaardigheid en samenwerking. Dat alles zonder vooroordelen of angsten. Het is een van de vele dromen die ik tijdens mijn reis meedraag.

Al dromend komt de vraag naar boven hoe Beijum in 2015 de boeken ingaat? Gaat het de boeken in als een sociaal problematische (arme) wijk waarin veel gebeurt, zoals de landelijke opinie over culturele spanningen. Angsten, deels ingegeven, door de enorme toestroom aan vluchtelingen. Maar vooral de opvattingen van en naar elkaar toe als het gaat om hoe Beijum geregeerd wordt baart zorgen voor de toekomst.

Beijum heeft ook een ander gezicht laten zien, namelijk opkomen voor Beijumers ingegeven door de regionale voedselbank actie. Maar dit keer op Beijum voor Beijumers gericht. Eerlijk gezegd stoorde ik me een beetje aan de kleinzielige momenten waarop velen medelijdend zeggen “dan hebben ze ook, wat extra’s‘. Of de opmerking: “tranen schieten in  mijn ogen als ik blije mensen zie die wat extra’s hebben gekregen”.  Ontroerend en begripvol dat wel maar dat duurt maar kort. Of is het een soort houding van gemoedsrust? Of een wijze om zelf stilletjes te wensen in aanmerking te komen voor een kerstparket? Zien wie er allemaal een hebben gekregen lijkt dan doorgestoken kaart. Want hoe verklaart men anders dat dat groepje al jaren hetzelfde is dat een kerstparket mag ontvangen?

Helaas leven we in een onzekere samenleving vol veranderingen en herzieningen met het einddoel om alles efficiënter en fraudebestendiger te maken. Intussen kost het alleen maar meer geld dan het oplevert. Onzekere toekomst op bijvoorbeeld werk, betaalbare sociale woningen neemt grotere vormen aan niet alleen voor nieuwe woningzoekende maar ook voor hen die al jarenlang op woningnet staan ingeschreven. Tegen betaling Ingeschreven moeten blijven staan willen zij hun opgebouwde punten behouden. Is woningnet nog wel van deze tijd? Het aantal woningzoekenden stijgt immers nog steeds.

En zo maakte ik de eerste anderhalve week de reis van 2016. Of was het een (enge) droom hoe Beijum in 2016 aan het aanpakken van de Heerden zal gaan veranderen?

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2