Get Adobe Flash player

Goedemorgen op deze na zomerse dag. Maak er wat moois van. Een goede start van een nieuwe dag waarvan je nooit van te voren kan in schatten hoe het verloopt. Dat alles tegen een nazomerse, herfstkleurige achtergrond. En nog niet zolang geleden uit den lande een mailberichtje “zo de eerste politieke avond weer gehad”. Alsof de afzender wilde aangeven weer op dreef te zijn.

Met verbazing moet ik constateren dat er opnieuw een discussie in Beijum is ontstaan die er 22 a 23 jaar geleden ook al was met betrekking tot de huisvesting van mensen met een downsyndroom aan de Onnemaheerd. Dezelfde locatie is nu opnieuw ter discussie omdat er mogelijk een nieuwe bestemming komt voor onder andere een zeer klein aantal tbs-ers.

Gevoel van angst en onrust wordt groter wanneer er onvoldoende feitelijke tot geen informatie met betrekking tot de nieuwe bestemming bekend is. En hoe gesloten de organisaties zijn omdat zij nauwelijks met omwonenden vooraf hadden gecommuniceerd over opzet en doel. Een veel gehoorde argument is dan meestal: we willen dat zo zorgvuldig mogelijk doen. Vanuit de organisaties en of begeleidende instanties begrijp ik deze argumenten van zorgvuldigheid enigszins wel daar waar het om de belangen van hun patiënten gaat. Anderzijds stralen de organisaties zelf ook wel een gesloten karakter uit over wat hun potentiele doelen zijn om mensen met een verleden of een psychische achtergrond weer zover zien te stimuleren dat zij weer redelijkerwijs in samenleving kunnen functioneren voor zover dat met begeleiding verantwoord is.

Bedenk wel dat hieraan een zeer gedegen onderzoek vooraf gaat. Ongeacht het zorgvuldigheid vraagstuk blijft de re socialisatie een kwetsbaar onderwerp. Iedereen dient mits dat verantwoord en er een goede adequate begeleiding aanwezig is de kans te krijgen terug te keren in de samenleving. Vooraf gegaan met een algemene informatie communicatie met bewoners.

Integratie, participatie en re- socialisatie zijn prachtige woorden die het goed doen in beleidstukken en eindscripties die iets willen uitleggen wat je er mee kan doen. Vooral wat je ermee wilt bereiken in een samenleving met steeds smallere wordende tolerantie en verdraagzaamheid. 

Hoe mooie deze woorden ook zijn als het maar niet in onze buurt is, is een meest gehoorde opmerking. Onbekend maakt onbemind is het spreekwoord. Deels vloeit dit voort uit onwetendheid omdat er veelal in hokjes en groepjes gedacht wordt. Of door bevooroordeeldheid over iets gehoord te hebben maar niet weten waar de klepel hangt.

Reacties   

Johan Fehrmann
#1 Johan Fehrmann 01-12-2015 21:47
Hoe gaat het met de scherpslijter van Lijn6, Harm Vorsteveld? Krijgen we een update over hoe het met Harm is?
In elk geval van harte beterschap!!
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2