Get Adobe Flash player

Hoe scheef kan het gaan in de bed-bad-brood discussie met de coalitiepartijen van VVD en PVDA over de uitgeprocedeerde vluchtelingen. Praten in een sfeer van scherpe tegenstellingen om ze te blijven helpen nadat alle rechterlijke procedures zijn bewandeld die tot geen verblijfvergunning hebben geleid. Nee, beweren velen dan creëer je een aanzuigende werking voor anderen! Wankelt de vrijheid hier voor alle uitgeprocedeerde vluchtelingen? Illegalen worden ze ook genoemd. Beschamend om mensen die op de vlucht zijn zonder een steekhoudende aantoonbare vluchtverhaal tot illegalen te bombarderen en daarmee aangeven gelieve uit Nederland te vertrekken. Tegenover deze koude kille politieke harde besluitvorming proberen vrijwilligers en vluchtelingewerk deze groep waar mogelijk nog te ondersteunen.

Is dat de schaduwzijde aan de vooravond van herdenkingen en bevrijdingsfeesten. Op 4 mei stil staan bij de velen verhalen over de bevrijding van Nederland op weg naar de vrijheid die zo van zelfsprekend is. Respect hebben voor de velen die hun leven hebben gegeven. Zo’n twee weken geleden, op een gewone middag, was er een uitzending met de wekelijkse sportverslagen op de radio. Tegelijkertijd was er op de regionale televisie de indrukwekkende reportage over het 70 jarige bestaan van het kamp Westerbork te zien. Het kamp, voor wie er nog nooit is geweest, ligt in een indrukwekkende mooi natuurgebied omgeven door sirene stilte. Beetje ongemakkelijke gebeurtenissen. Enerzijds het coalitiekabinet dat bijna aan een zijden draadje hing over wat te doen met uitgeprocedeerde vluchtelingen. Anderzijds herdenken we samen de vele gevallenen voor de vrijheid van nu.

De discussie over de herdenkingen en het bevrijdingsfeest laait weer op tussen voor- en tegenstanders. Over de waarde en de zin en onzin ervan. Zich bijna niet kunnen inleven in een geschiedenis waarover naast bekende ook onbekende zeer persoonlijk verhalen bestaan. Of verhalen in de hoofden van velen uit die tijd hoe onze vrijheid van nu destijds werd bevochten. En hoe er nu mee wordt omgegaan. ”Nooit weer!”, wordt er terecht geroepen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2