Get Adobe Flash player

Het is koud buiten. Binnen is de centrale verwarming aan. Beijum hult zich langzaam in winterstemming. De openbare discussies van voor- en tegenstanders over de Pietenrol ebt weer weg en maakt plaatst voor kerststress. Zo snel gaat de tijd voorbij. Dat in het besef hoe relatief alles blijkt te zijn dat er over de hoofden van kinderen heen een oeroud nationaal feest zo ter discussie heeft gestaan. Had die discussie dan niet voor of erna gevoerd kunnen worden om in alle rust te zoeken naar een evenredige modernisering? Wijsheid is soms om iedere dag iets los te laten omdat het nu niet meer relevant is en omdat de kerststress van gezelligheid en warmte de overhand krijgt.

Maar een periode van terugblikken op het afgelopen jaar breekt aan. Hoe onrustig en onzeker de samenleving door te vele hervormingen is geworden. En hoe een aantal mensen een prachtige multiculturele wijk als Beijum (anders) op de kaart hebben gezet dan die in werkelijkheid is. Dat het wiel van communicatie en saamhorigheid steeds opnieuw dient te worden uitgevonden. Er aan denkende dat er geen onafhankelijke wijkkrant gerealiseerd mocht worden. Alles is zo relatief en verwaarloosbaar tegenover veel grotere knelpunten als het betaalbaar blijven van sociale huurwoningen en de steeds hoger wordende premie van de zorgverzekering en de eigen bijdrage in 2015. Of de zorgen om de aardbevingen die de mensen in het Noorden zich maken. Zomaar enkele voorbeelden waar het afgelopen jaar op verschillende niveaus de tongen blauw zijn gepraat. Opkomen voor doelgroepen en het uiten van signalen uit de straat is en blijft ook in het komende jaar hard nodig.

Verder kijken dan je eigen voordeur en straat of wijk bespeur je een grotere toename van mensen die uit nood een beroep moeten doen op de regionale landelijke voedselbanken.

Een licht gevoel van opgedwongen saamhorigheidsgedragingen borrelt op over de wijze hoe de regionale voedselbankacties worden gepresenteerd. Het lijkt bijna op het afkopen van je gemoedsrust. Laten zien hoe goed velen zijn met de kleinerende motivatie “dan hebben zij ook wat extra’s. Vreselijk dat men zo kleinerend reageert, want velen komen bij de voedselbank terecht door factoren van buitenaf waar zijzelf geen invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nog steeds instabielere economische tijden waarin hervormingen en sluitingen van bedrijven de boventoon voeren. Dan zij die anders – onverstandig – omgaan met beschikbare middelen.

Dat alles staat in de schaduw van brandende lichtjes en kaarsen waarin gezelligheid van kerstmis en oud & nieuw de boventoon voeren. We wensen iedereen in verschillende talen of gebaren een mooie tijd toe. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

Weerfoto's Beijum

2 juli 2019 mooi Kardinge
02 juli 2019 21:332 juli 2019 mooi Kardinge
1 juli 2019 Oerrr
01 juli 2019 18:481 juli 2019 Oerrr
30-06-2019 Wiershoeck
30 juni 2019 20:2530-06-2019 Wiershoeck

beijumnieuws2