Get Adobe Flash player

Realistische praatjes zijn het om alles mooier voor te stellen dan het in werkelijkheid lijkt te gaan gebeuren. De samenleving verandert, wordt harder en het gaat steeds om de vraag hoe kan er meer bezuinigd worden? Mooie praatjes van beleidsmakers en uitvoerders als realisten, Vertellers die de bezuinigingen een nieuw gezicht moeten geven over wat er aan veranderingen in Nederland staat te gebeuren. Verzachtende formuleringen waarmee bedoeld wordt er wat nog wel kan en wat niet meer mogelijk is. Meerdere ondersteunende en zorginstellingen worstelen met deze – laten we zeggen – veranderingen. Neem de Thuiszorg als voorbeeld waar veel banen worden wegbezuinigd terwijl de vraag alsmaar groeit en groeit.

En zo blijven de beleidsmakers bezig of uitvoerders als leidinggevende, managers, ambtenaren met het uitleggen van dat beleid dat de zorg mee veranderd. Eerder kunnen we erover praten dat de zorg mee moet veranderen Omslachtige algemene termen als “het moet anders, efficiënter ” vliegen om je oren zonder dat iedereen feitelijk weet waar men aan toe is. Tegen welke prijs vragen velen zich af als je ziet hoeveel er aan algemene informatie materiaal wordt besteed. Het toverwoord van alles is de participerende en mantelzorg samenleving. Hoor velen al denken en vragen “wat heeft participatie met thuiszorg te maken?”. Het antwoord lijkt eenvoudiger te zijn dan het is. Het betekent dat er eerst wordt bekeken of familie – partners, broers, zusters, buren en/of mantelzorgers – een deel van de huishoudelijke taken kunnen overnemen alvorens wordt besloten of je al dan niet voor Thuiszorg in aanmerking komt. Of de Nederlandse samenleving daar klaar voor is, is vraag twee omdat velen ook een eigen leven, baan en schoolgaande kinderen hebben. Kort door de bocht geredeneerd “de samenleving wordt anders ingericht in de zin van meer afhankelijk van elkaar en voor elkaar”. Dat noemen ze dan participatie.

Buiten schijnt een herfstzonnetje en op een blinde muur met stoepkrijt geschilderde diverse harten waarop staat “love you”. Net het tuinpad afrijdend richting bakker hoorde ik een jongensstem roepen vanuit de woonkamerraam op de derde verdieping “dag buurman”!

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2