Get Adobe Flash player

De dag na de gemeenteraadverkiezingen is er een van felicitaties voor de partijen die zijn gegroeid in aantal zetels en wonden likkend voor de partijen die zetels hebben verloren. Weer anderen zijn tevreden met het resultaat dat zij in het zetel- aantal gelijk zijn gebleven. Winst en verlies liggen dan heel dichtbij elkaar. De kiezers hebben gesproken, maar of iedereen daar nu echt beter mee af is hangt er sterk van af hoe de stoelendans wie er met wie in de gemeenteraad samen wil werken. Daar staat of valt alles mee. Wordt het socialer of gaat het beleid van bezuinigingen door op de ingeslagen weg? Ik zie in de verkiezingsuitslag ook een kronkel zitten van winst en verlies. En wel deze: de regeringspartijen PvdA en VVD verloren flink terwijl partijen als D66, GroenLinks en SGP winst boekten of gelijk bleven in zetelaantal. Vreemd, omdat deze partijen juist de sociale- en woonakkoorden mede hebben ondertekend die het financieel en het zo geheten scheef wonen weer uit het slop moeten trekken. Om het simpel te houden, deze mede ondertekenaars hebben na een zeer kleine verschuiving in de akkoorden het kabinet in het zadel weten te houden Ik bedoel maar. Of zoals de PvdA leider achteraf riep “dat wij onze standpunten scherper hadden moeten stellen.

Of zal alles bij het oude blijven en gaat men door op de ingeslagen weg van misschien nog meer bezuinigen? Zeker gaat men door met bezuinigingen vooral indien je leest dat de zorgen nu al groot zijn hoe het gaat worden wanneer de jeugd- en ouderenzorg van Rijk naar Gemeenten worden overgeheveld? Eerst maar de samenstelling van de nieuwe Gemeentelijke coalitie afwachten wie met welke partijen en personen daarin zitting gaan nemen. De stoelendans of handjeklap over de verdeling van de belangrijke posten in de Gemeentebestuur wordt het ook al genoemd. Vast staat: of je nu door de kat of hond wordt gebeten, gebeten wordt je altijd. Kronkelen blijft het altijd in een samenleving van links tot rechts.

Wat een prachtige voorjaarsdag om na de ochtend verplichtingen in de middag erop uit te trekken. De wijk in en zien hoe Beijum uit haar winterslaap ontwaakt. Hoe alles in de natuur opnieuw kleur krijgt. En tijdens de rit genietend de conclusie trekken dat er vele kronkels zijn met tegenstrijdigheden en een groot wantrouwen jegens het benoemen van knelpunten in de samenleving om het mogelijk beter te hebben. Alleen de zwijgende stem heeft per definitie altijd gelijk. Een schreeuw uit de verte verbrak de stilte met “hé grote vriend”. Ik zag een big smile en denk: er is nog hoop.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

juridische

beijumnieuws2